Olejek bergamotowy

Olejek bergamotowy jest powszechnie stosowany jako substancja zapachowa, składnik środków dezynfekujących oraz w farmaceutyce przy problemach układu trawiennego. Ma działanie uspokajające, antydepresyjne, przeciwbólowe i antyseptyczne.

Czytaj więcej: Olejek bergamotowy

Olejek cedrowy

Doceniany był już w starożytności. Stosowany jest nie tylko w aromaterapii, ale również jako składnik perfum czy mydeł.

Olejek eteryczny z drewna cedrowego skutecznie dezynfekuje powietrze, poprawia samopoczucie, zmniejsza napięcie nerwowe i niweluje stres. Wpływa korzystnie na stan skóry i włosów. Sprzyja redukcji cellulitu. Wspomaga odchudzanie. 

Czytaj więcej: Olejek cedrowy

Olejek cynamonowy

Olejek z kory cynamonowca stosowany jest głównie do aromatyzowania artykułów spożywczych (np. słodycze, sosy, napoje orzeźwiające). Jest także składnikiem perfum typu orientalnego oraz środków kosmetycznych, np. do pielęgnowania jamy ustnej. Olejek z liści jest surowcem o produkcji eugenolu, który jest z kolei przetwarzany na wanilinę. 

Czytaj więcej: Olejek cynamonowy

Olejek cyprysowy

Cyprys pochodzi z Azji Mniejszej, obecnie występuje w całej Europie. 

Olejek cyprysowy otrzymuje się z młodych gałązek i igieł w procesie destylacji z parą wodną. Już w starożytności był wykorzystywany jako środek leczniczy, odkażający, zapachowy i uspokajający. Obecnie stosowany jest w wielu gałęziach medycyny, przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.

Bywa często stosowany jako składnik trociczek, a także ze względu na swój świeży, ożywczy zapach, w przemyśle kosmetycznym - w kosmetykach zarówno dla pań, jak i dla panów.

Czytaj więcej: Olejek cyprysowy

Olejek cytrynowy

Wiecznie zielone drzewo o wysokości od 5 do 10 m o skórzastych, połyskujących liściach i gałęziach pokrytych kolcami. Ojczyzną cytryny są Chiny, obecnie jest uprawiana głównie w południowej Europie, USA i Meksyku. Owoce cytryny są bogate w witaminy A, B i C i od lat wykorzystywane są w kuchni. Smak cytryny jest ostry a zapach słodkawy i orzeźwiający. Sok z cytryny jest obecnie domowym sposobem na różne choroby, szczególnie przeziębienia. Stanowi też składnik wielu słodyczy i ciast, pachnideł, kosmetyków jak również środków czystości.

Czytaj więcej: Olejek cytrynowy

Olejek eukaliptusowy

Eukaliptusy należą do najwyższych drzew na świecie (dorastają nawet do 150 m), a z ich liści otrzymywany jest jeden z najpopularniejszych olejków eterycznych.

Eukaliptus znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i cukierniczym. Stanowi składnik wielu lekarstw na kaszel, pastylek na gardło, maści, balsamów używanych przez sportowców oraz past do zębów.

Czytaj więcej: Olejek eukaliptusowy

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy należy do pozycji obowiązkowej w apteczce każdego fana aromaterapii. Dzięki niemu można wyleczyć się z wielu schorzeń, zniwelować ból czy nawet doprowadzić do zagojenia się ran. Jego zapach doskonale komponuje się z innymi olejkami a przy tym jest całkowicie bezpieczny w użyciu.

Czytaj więcej: Olejek lawendowy

olejek z mięty pieprzowej

Chyba wszyscy znamy miętę. Jest ona szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym jako środek zapachowy i smakowy.

Olejek miętowy posiada także właściwości terapeutyczne i może być stosowany zarówno w infekcjach, bólach głowy, bólach mięśniowych czy niestrawnościach i chorobach układu pokarmowego.

Czytaj więcej: olejek z mięty pieprzowej