Olejek cedrowy

Pozyskiwanie

Olejek cedrowy pozyskiwany jest z różnych surowców: drewna jałowca wirgińskiego, drewna cedru atlaskiego, liści żywotnika zachodniego, cedru teksański, jałowca chińskiego. Dostępny w naszym sklepie olejek firmy AromaHouse jest wytwarzany z cedru czerwonego zwanego także jałowcem wirginijskim. Samo drewno cedrowe jest niezwykle wonne. Olejek uzyskuje się z trocin, wiórów i innych odpadów drzewnychcedr

ZAPACH - ciepły, balsamiczny, żywiczny, leśny lubiany zarówno przez kobiety jak i mężczyzn

Olejek cedrowy - właściwości

Niezwykle skuteczne działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i rozkurczowe sprawia, iż cedr jest znakomitym środkiem do leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych. Podobnie jak inne olejki z drzew iglastych przynosi ulgę przy katarze, kaszlu, zapaleniu oskrzeli, chrypie, zapaleniu zatok.

Olejek cedrowy ma korzystny wpływ na układ nerwowy – przynosi ulgę w stresie i stanach lękowych. Pomaga w uzyskaniu dobrego snu, szczególnie u ludzi walczących z bezsennością.

Masaż z użyciem olejku likwiduje bóle głowy, bóle mięśniowe i reumatyczne, a także ma działanie drenujące, wspomagając redukcję cellulitu.

Olejek cedrowy ma właściwości grzybobójcze i może być stosowany do leczenia zakażeń grzybiczych.

Czerwone drewno cedru nigdy nie jest atakowane przez insekty, tak więc jego olejek z powodzeniem odgania natrętne owady

Może pomóc w leczeniu wielu schorzeń, takich jak otyłość, nadciśnienie, reumatyzm, artretyzm, zakażenie dróg moczowych i nagromadzenie toksyn w krwi. Jako środek moczopędny zwiększa częstotliwość oddawania moczu, który służy do usuwania tłuszczu, wody i toksyn oraz nadmiaru kwasu moczowego z organizmie.

Kobiety, które mają utrudnione i nieregularne miesiączki mogą śmiało korzystać z olejku cedrowego, gdyż stymuluje menstruacje, jak również czyni je bardziej regularnymi. Łagodzi także ból i skutki uboczne, takie jak nudności i zmęczenie.

Olejek cedrowy - zastosowanie

W kosmetyce 

Olejek cedrowy stosowany jest w leczeniu trądziku, oparzeń, owrzodzeń, egzemy, ran. Ma działanie antyłojotokowe, przyczynia się do zmniejszania łupieżu i wydzielania łoju oraz hamuje wypadanie włosów, dlatego też zalecany jest do pielęgnacji włosów przetłuszczających się.

Uwaga

Olejek cedrowy może powodować podrażnienia skóry, jeżeli jest stosowany w wysokich stężeniach. Nie wolno go stosować doustnie, lecz w formie inhalacji albo po dodaniu kilku kropel do kąpieli. Panie w ciąży powinny unikać jego stosowania. 

Połączenia z innymi olejkami

benzoes, bergamota, cajeput, czarny pieprz, imbir, jaśmin jałowiec, lawenda, mirra, kwiat pomarańczy (neroli), oliban, paczuli, sosna, rozmaryn, róża, sandałowiec, wetiwer, ylang ylang

Ciekawostki

Astrologicznie cedr powiązany jest z żywiołem ziemi a jego planetą jest Saturn. W magii ceremonialnej służy zwiększaniu pewności siebie, dodaje odwagi i siły. Zwiększa wytrwałość i sumienność. Oczyszcza i otwiera. 

W naszym sklepie