Olejek cyprysowy

Cyprys pochodzi z Azji Mniejszej, obecnie występuje w całej Europie. 

Olejek cyprysowy otrzymuje się z młodych gałązek i igieł w procesie destylacji z parą wodną. Już w starożytności był wykorzystywany jako środek leczniczy, odkażający, zapachowy i uspokajający. Obecnie stosowany jest w wielu gałęziach medycyny, przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.

Bywa często stosowany jako składnik trociczek, a także ze względu na swój świeży, ożywczy zapach, w przemyśle kosmetycznym - w kosmetykach zarówno dla pań, jak i dla panów.

ZAPACH - drzewny, leśny, balsamiczno-żywiczny 

Olejek cyprysowy - Właściwości

Olejek cyprysowy ma silne działanie przeciwbólowe i uspokajające. Stosowany w kąpieli i masażu przynosi ulgę cierpiącym na reumatyzm, bóle kończyn, znużenie spowodowane długą, ciężką pracą. 

Masaż z użyciem olejku cyprysowego pomaga w przypadku krwotoków miesiączkowych, bólach menstruacyjnych, w łagodzeniu objawów menopauzy i nadmiernego napięcia.

Wykorzystuje się go także do leczenia przeziębień i kaszlu, napięć nerwowych i stresogennych.

Olejek cyprysowy korzystnie wpływa na system krążenia i gospodarkę wodno-tłuszczową, dlatego często wykorzystywany jest do leczenia żylaków, hemoroidów, pękających naczyń, cellulitisu oraz przy masażach wyszczuplających.

Na skórę działa ściągająco i ujędrniająco, a także antyseptycznie. W masażu twarzy lub parówkach szczególnie dobrze działa na skórę przetłuszczającą się. Ponadto, używa się go do leczenia stanów zapalnych skóry, przy pękaniu naczyń krwionośnych, obrzękach, wysiękach i zapobieganiu powstawania żylaków. Olejek dodany do kąpieli stóp koi ich ból i ma działanie dezodoryzujące.

Olejek cyprysowy poprawia nastrój, działa na organizm stymulująco. Jego woń odstręcza owady.

Olejek cyprysowy - Zastosowanie

Kąpiel - uśmierza bóle reumatyczne, bóle kończyn, zmęczenie po ciężkiej pracy

Masaż - łagodzi nadmierne napięcie, objawy menopauzy, masaż wyszczuplający

W kosmetyce

Olejek cyprysowy jest niezastąpiony w przypadku cery przetłuszczającej się, z rozszerzonymi porami i cery trądzikowej. Jego właściwości pozwalają wykorzystywać go w kuracji przeciwzmarszczkowej i opóźniającej starzenie się skóry. 

Ciekawostki

W starożytnej Grecji drzewo cyprysowe otaczano szczególną czcią - jego gałązki układane na grobach miały ułatwić zmarłemu przejście do życia wiecznego. Uważano, że nie wolno spać pod cyprysem jak również na sienniku z cyprysowymi gałązkami, ponieważ odbiera to mądrość i zdrowy rozsądek. W starożytnym Rzymie był uznawany za symbol smutku i żałoby, sadzono go na grobach.

Z drzewa cyprysowego wykonana była Arka Noego.

W astrologii cyprys jest nie tylko symbolem śmierci, ale również długiego, spokojnego życia i nieśmiertelności. W magii ceremonialnej cyprys wspomaga uzdrawianie i rekonwalescencję. Łagodzi ból po stracie bliskiej osoby, pomaga poradzić sobie z żałobą. Umierającemu sprowadza śmierć łagodną. Pomocny jest również przy medytacjach dając spokój i wewnętrzne wyciszenie.

Połączenia z innymi olejkami

benzoes, bergamota, drewno cedrowe, cytryna, jałowiec, kardamon, lawenda, majeranek, mandarynka, oliban, pomarańcza, sandałowiec, szałwia muszkatołowa, wawrzyn 

W naszym sklepie