olejek sandałowy

Nazwa łac.: Santalum album (sandałowiec biały)

Surowiec zielarski: drewno 

Olejek sandałowy otrzymywany jest z wiecznie zielonego drzewa sandałowca rosnącego w Australii i południowo-wschodniej Azji.

Ze względu na zapach sandałowiec wykorzystywany jest w krajach orientalnych już od czterech tysięcy lat, m.in. w Egipcie do balsamowania zwłok. Sproszkowane drewno sandałowca dodaje się do kadzideł i trociczek. Sandałowiec odgrywa ważną rolę w rytuałach religijnych, ślubach, pogrzebach oraz innych obrzędach. Na Wschodzie już od dawna znane są jego właściwości lecznicze. 

ZAPACH - ciepły, drzewny, balsamiczny

Olejek sandałowy - właściwości

Olejek sandałowy ma działanie odprężające, skutecznie likwiduje bezsenność , pomaga pozbyć się stanów lękowych,  zwalcza napięcie nerwowe, jest składnikiem środków na uspokojenie. Właściwości te sprawiają, że zapach ten wykorzystywany jest podczas medytacji.

Przede wszystkim znany jest jako afrodyzjak - stanowi skuteczny środek w leczeniu zaburzeń seksualnych, zwłaszcza obniżonego libido.

Olejek z drzewa sandałowego pomaga usunąć wzdęcia i kolki, działa rozkurczowo na jelita  a także wykrztuśnie.

Jeżeli cierpisz na częste infekcje górnych dróg oddechowych - wykonuj inhalacje z dodatkiem kilku kropel olejku sandałowego. Pomogą pozbyć się suchego kaszlu oraz odblokują zatkany nos.

Olejek sandałowy polecany jest także osobom z trądzikiem oraz mającym łupież i łojotok.

Zwalcza uczucie swędzenia po ukąszeniu oraz likwiduje zmiany grzybicze skóry.

Pomaga także przy bliznach i rozstępach.

Używany do kąpieli, olejek sandałowy korzystnie wpływa na układ moczowo-płciowy, pomaga w leczeniu stanów zapalnych pochwy, upławów, zapalenia pęcherza oraz cewki moczowej. Ze względu na swoje działanie antyseptyczne i przeciwzapalne stosowany jest w leczeniu chorób przenoszonych drogą płciową.

Olejek sandałowy - zastosowanie

MASAŻ - masaż relaksacyjny, odprężający, pomaga w depresji i bezsenności

KĄPIEL - leczenie zapaleń układu moczowo-płciowego w tym chorób przenoszonych drogą płciową

INHALACJE - pomaga na suchy kaszel i katar

Nawilżacze i odświeżacze powietrza - odprężająco, leczniczo przy infekcjach górnych dróg oddechowych

W KOSMETYCE - Jako substancja wonna i utrwalacz zapachu dodawany jest do perfum, wody kolońskiej, płynów po goleniu i kosmetyków. Zmiękczające i przeciwzapalne właściwości w stosunku do cery suchej oraz ściągające, oczyszczające dla cery tłustej znalazły zastosowanie w płynach po goleniu oraz kosmetykach do pielęgnacji cery.

Ciekawostki

Drewno sandałowca nabiera intensywnego zapachu dopiero po dwudziestu latach życia rośliny. Im starsze drewno, tym intensywniejszy aromat. Roślina jest znana i używana w celach medycznych, religijnych i magicznych od tysiącleci.

W magii używa się sandałowca do przyciągania siły, szczęścia i pomyślności. Sprowadza spokój i jasność myśli, pomaga w medytacji, wzmacnia wizje i zdolność jasnowidzenia. Jest siłą ochronną przeciwko złym mocom.

Połączenia z innymi olejkami

Bergamota, cedr, jaśmin, lawenda, mimoza, paczuli, palmarosa, geranium, drzewo różane, wetiwer, ylang ylang

W naszym sklepie