olejek pomarańczowy

Nazwa łacińska: Citrus sinesis

Surowiec zielarski: łupiny owoców

Pomarańcza słodka uprawiana jest głównie w regionach śródziemnomorskich, zwłaszcza w Hiszpanii, Portugalii a także w Brazylii i Stanach Zjednoczonych. Owoce mają przyjemny, słodki smak i dużą zawartość witaminy C.

Pomarańcza gorzka daje owoce, które ze względu na swój gorzki smak nie nadają się do spożycia. Wykorzystywane są jednak jej kwiaty, z których produkuje się olejek neroli.

Olejek z pomarańczy słodkiej wytwarza się z łupin owoców przez ich mechaniczne wytłaczanie. 

ZAPACH - słodki, ciepły, owocowy, pomarańczowy

Olejek pomarańczowy - właściwości

Olejek pomarańczowy znany jest przede wszystkich ze swoich właściwości uspokajających. Jego zapach działa przeciwlękowo, antydepresyjnie, jest pomocny w leczeniu nerwic i nadpobudliwości. Olejek pomarańczowy doskonale nadaje się do aromaterapii nawet w przypadku dzieci, które dobrze tolerują i lubią zapach pomarańczy. Po pełnym wrażeń dniu wystarczy skropić kilkoma kropelkami kamyk i postawić go w pokoju dziecka, by łatwiej się uspokoiło i smacznie spało.

Zapach olejku wzbudza apetyt i wpływa stymulująco na proces trawienia. Aromatyzacja powietrza olejkiem pomaga pokonać dolegliwości żołądkowo-jelitowe - uspokaja rozluźnia żołądek i jelita oraz działa wiatropędnie.  Może być także skutecznym sposobem na małego niejadka. Przyjemny zapach słodkiej pomarańczy sprawi, że apetyt szybko pojawi się sam.

Olejek pomarańczowy stosowany w kąpieli czy masażu jest bardzo skutecznym środkiem odtruwającym cały organizm. Pomaga także w przypadku zatrzymywania płynów w organizmie.Zapach olejku pomarańczowego poprawia samopoczucie i łagodzi zmiany nastroju związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

Olejek pomarańczowy - zastosowanie

MASAŻ, KĄPIEL - odtruwanie organizmu, zatrzymywanie płynów, dolegliwości żołądkowo-jelitowe

Odświeżacze, nawilżacze powietrza - poprawa samopoczucia, ukojenie nerwów

W kosmetyce - naturalny olejek pomarańczowy, poprzez wzmacnianie tkanki łącznej, działa regenerująco, ujędrniająco i antycellulitowo na skórę. Olejek pomarańczowy stosowany jest również w pielęgnacji cery zanieczyszczonej, ze względu na swe działanie antyseptyczne i oczyszczające. Może być stosowany do każdego rodzaju skóry oprócz skóry suchej.

UWAGA

Olejku pomarańczowego nie należy stosować bezpośrednio na skórę - może powodować reakcje uczuleniowe po ekspozycji na promieniu UV.

Połączenia z innymi olejkami

cynamon, wszystkie olejki cytrusowe, gałka muszkatołowa, imbir, jaśmin, kmin, kolendra, lawenda, mirra, kwiat pomarańczy (neroli), liść pomarańczy (petitgrain), czarny pieprz,  szałwia muszkatołowa

Ciekawostki

Pomarańcza astrologicznie przypisana jest Słońcu i zodiakalnemu Lwu. Używana w rytuałach mających na celu przynieść szczęście i pomyślność. Pozwala otworzyć się emocjonalnie.

W naszym sklepie

Olejki eteryczne

olejek eteryczny pomarańczowy Aroma House olejek eteryczny pomarańczowy Bamer olejek eteryczny pomarańczowy ETJA

Olejki zapachowe

  

Kadzidełka

     

Kosmetyki