Olejek lawendowy

Olejek lawendowy należy do pozycji obowiązkowej w apteczce każdego fana aromaterapii. Dzięki niemu można wyleczyć się z wielu schorzeń, zniwelować ból czy nawet doprowadzić do zagojenia się ran. Jego zapach doskonale komponuje się z innymi olejkami a przy tym jest całkowicie bezpieczny w użyciu.

Czytaj więcej: Olejek lawendowy

olejek z mięty pieprzowej

Chyba wszyscy znamy miętę. Jest ona szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym jako środek zapachowy i smakowy.

Olejek miętowy posiada także właściwości terapeutyczne i może być stosowany zarówno w infekcjach, bólach głowy, bólach mięśniowych czy niestrawnościach i chorobach układu pokarmowego.

Czytaj więcej: olejek z mięty pieprzowej

olejek sandałowy

Olejek z drzewa sandałowca o bardzo szerokim zastosowaniu w aromaterapii - uspokaja, pomaga na problemy trawienne, kosmetyce zarówno dla cery suchej, tłustej i przy problemach z trądzikiem oraz w przemyśle perfumeryjnym.

Czytaj więcej: olejek sandałowy

olejek pomarańczowy

Naturalny olejek eteryczny pomarańczowy (ze słodkiej pomarańczy) ma cudowny zapach świeżej pomarańczy, który lubi niemal każdy z nas. Olejek pozyskuje się poprzez proces tłoczenia skórek owoców. W aromaterapii jest szeroko stosowany zwłaszcza ze względu na swe właściwości uspokajające, harmonizujące i stabilizujące układ nerwowy.

Czytaj więcej: olejek pomarańczowy

olejek z Trawy Cytrynowej

Trawa cytrynowa - zwana inaczej palczatką cytrynową - jest bardzo popularna w Azji, głównie Indiach skąd się wywodzi. Wykorzystywana jest tam zarówno jako przyprawa oraz jako roślina lecznicza. Olejek z trawy cytrynowej (lemongrassowy) o ostrym, cytrynowym zapachu ma działanie antyseptyczne, przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze. Popularność jednak przynosi mu jego działanie jako preparatu odstraszającego owady.

Nazwa łacińska: Cymbopogon citratus

Surowiec zielarski: ziele

Inne nazwy: palczatka cytrynowa, lemongrass

Trawa cytrynowa pochodzi z Azji, Południowej Afryki i niektórych części Ameryki Południowej. Należy do rodziny traw, jest bardzo trwała, aromatyczna i wysoka - dorasta do około 1,5 m. Najpopularniejsze wśród licznych odmian są palczatki wschodnio- i zachodnioindyjskie. W Indiach i całej Azji Południowo-Wschodniej palczatka wykorzystywana jest zarówno jako roślina przyprawowa jak i lecznicza. Stosuje się ją gównie w leczeniu gorączki oraz chorób zakaźnych.

Olejek otrzymuje się ze źdźbeł trawy.  Wykorzystywany jest szeroko w przemyśle spożywczym oraz w produkcji środków czystości i kosmetyków.

ZAPACH - ostry cytrynowy, przenikliwy, świeży trawa cytrynowa

Olejek z Trawy Cytrynowej - właściwości

Olejek z trawy cytrynowej ma silne działanie antyseptyczne, przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze. Stosowany jest w leczeniu grzybicy stóp, pleśniawek oraz innych stanów zapalnych.

Jako składnik olejku do masażu rozgrzewa i pobudza organizm, wzmacnia i ujędrnia osłabione, obolałe mięśnie - masaż taki zaleca się sportowcom po kontuzjach oraz rekonwalescentom osłabionym długą chorobą.

Olejek z trawy cytrynowej działa korzystnie na przewód pokarmowy. Wykorzystywana w masażu i inhalacjach, pobudza apetyt i działa kojąco na stany chorobowe i zapalne okrężnicy, a dzięki swym właściwościom antyseptycznym pomaga w leczeniu infekcji żołądkowych.

Uważa się także, że olejek z trawy cytrynowej ma również działanie pomocnicze w leczeniu depresji oraz w migrenowych bólach głowy.

Olejek jest ponadto skutecznym środkiem odstraszającym owady, w tym komary.

Olejek z Trawy Cytrynowej - Zastosowanie

MASAŻ - rozgrzewa, wzmacnia osłabione mięśnie, masaż brzucha pobudza apetyt, pomaga zwalczać infekcje żołądkowe

KOMPRESY -  leczenie grzybicy, pleśniawek i innych stanów zapalnych

INHALACJE - pobudza apetyt, pomaga zwalczać infekcje żołądkowe

PARÓWKI - polecane dla cery tłustej, oczyszcza pory.

W KOSMETYCE - Podobnie jak olejek cytrynowy, olejek z trawy cytrynowej dobrze robi na przetłuszczającą się skórę, a dodany do kąpieli parowej pomaga oczyścić zatkane pory skórne.

Wykorzystywany bywa w dezodorantach i odświeżaczach powietrza, zarówno w sprayach jak i w parownikach.

UWAGA

Olejek z trawy cytrynowej nie jest toksyczny, ale może podrażniać uszkodzoną lub wrażliwą skórę. Należy stosować go ostrożnie, w niskich stężeniach.

Niektórzy terapeuci odradzają stosowanie tego olejku w okresie ciąży.

 

Połączenia z innymi olejkami

Bazylia, eukaliptus, kolendra, lawenda, mięta pieprzowa, rozmaryn, tymianek, wertiwer

 

W naszym sklepie

Olejek rozmarynowy

Rozmaryn - wiecznie zielony krzew o intensywnym zapachu. Stosowany w kuchni, medycynie i kosmetyce. Olejek rozmarynowy jest jednym z najcenniejszych olejków w aromaterapii o niezwykle szerokim oddziaływaniu. Działa zarówno na organizm - rozgrzewa, ujędrnia, pomaga zwalczać infekcje - jak i na umysł: wzmacnia pamięć (pomaga w nauce), działa kojąco na układ nerwowy.

Czytaj więcej: Olejek rozmarynowy