Jak stosować olejki

Stosowanie olejków eterycznych czy zapachowych w domu jest bardzo proste. Najcześciej używamy ich w celu aromatyzacji pomieszczeń (kominki, nawilżacze), ale także w celach leczniczych (inhalacje, kąpiele, masaże).

Aromatyzowanie pomieszczeń

Kominki zapachowe

Najpopularniejszym sposobem stosowania olejków do aromatyzowania pomieszczeń są kominki zapachowe. Najczęściej ceramiczne ale bywają też metalowo-szklane oraz kamienne w różnych kształtach i kolorach. Niezależnie od materiału i kształtu, zasada korzystania jest jedna - do miseczki wlewamy wodę, do niej dodajemy kilka kropel olejku. Ilość zależy od wielkości miseczki, wielkości pomieszczenia, w którym stoi kominek i od naszego indywidualnego "progu odczuwania zapachu". Słowem - ilość olejku testujemy zaczynając od niewielkiej ilości ok. 5 kropel i jeśli potrzeba stopniowo dolewamy. Pod miseczką znajduje się miejsce na podgrzewacz tzw. t-light, który należy zapalić. Podgrzewa on miseczkę, woda podgrzewając się powoduje odparowywanie olejku a jego zapach zaczyna rozchodzić się po pomieszczeniu.

Nawilżacze powietrza

Nawilżaczy używamy zarówno latem jak i w sezonie grzewczym by nawilżyć powietrze. Przed wlaniem olejku do wody, należy upewnić się czy producent dopuszcza stosowanie olejków. Zdarza się, że w niektórych typach nawilżaczy zwłaszcza ultradźwiękowych jest to zabronione.

Nawilżacze na kaloryferach

W sezonie grzewczym, możemy olejek wlać do pojemnika z wodą powieszonego na kaloryferze (kamiennego bądź plastikowego). Gdy nie mamy takowego, możemy położyć na kaloryfer mokry ręcznik i skropić go olejkiem.

Dyfuzory zapachowe

Są to specjalne urządzenia elektryczne, do których wlewamy wodę i olejek. Urządzenie ultradźwiękami rozbija cząsteczki wody i olejku, przez co mieszają się one ze sobą.

Kąpiel

Przed zabiegiem należy wziąć prysznic, gdyż leczniczą kąpiel aromaterapeutyczną stosujemy na umyte ciało. Podczas kąpieli nie stosujemy żadnych środków pieniących ani myjących. Silne zapachy kosmetyków (mydeł i płynów do kąpieli) mogą zakłócać działanie terapeutyczne olejków eterycznych. Natomiast piana z kosmetyków może zaburzyć ulatnianie się cennych substancji z olejków lotnych. Przygotowana kąpiel powinna być ciepła, ale nie gorąca.

Temperatura wody nie powinna przekraczać 38 stopni. Zbyt wysoka temperatura może zintensyfikować działanie olejków lotnych,  co mogłoby się skończyć podrażnieniem skóry lub alergią.

Mieszamy 10 – 15 kropli olejku eterycznego z dwiema łyżkami miodu i całość mieszamy w kąpieli. Jeśli mamy suchą skórę możemy zmieszać olejek z olejem bazowym (np. oliwa z oliwek, olejek jojoba lub migdałowy), który dodatkowo nawilży i natłuści skórę.

Możemy również wymieszać olejek z 2-4 łyżkami soli morskiej. 

W przypadku olejków cytrusowych, dawkę zmniejszamy do 2-4 kropli na wannę wody.

Po kąpieli, która powinna trwać 15-30 minut, delikatnie osuszamy ciało ręcznikiem.

Inhalacje parowe

Pomagają oczyścić drogi oddechowe z wydzielin oraz mają działanie przeciwzapalne. Do miseczki, garnka z gorącą, parującą wodą wlewamy 3-4 krople olejku. Głowę pochylamy nad naczyniem i przykrywamy ręcznikiem. Oddychamy parą przez chwilę, chwilę odpoczywamy i powtarzamy zabieg.

Okłady

Tylko kilka olejków możemy stosować bezpośrednio na skórę bez rozcieńczania. Większość należy rozcieńczyć w wodzie ciepłej lub zimnej i takim roztworem namoczyć gazę lub bawełnianą szmatkę, którą przykładamy do skóry. Ciepłe kompresy stosuje się w artretyzmie, bólach mięśniowych i menstruacyjnych oraz stanach zapalnych skóry. Okłady zimne stosuje się w bólach głowy, stanach napięciowych oraz siniakach

Masaż aromaterapeutyczny

Taki zabieg nie tylko wpływa na naszą skórę, ale także na nasze samopoczucie. Efekt masażu utrzymuje się jeszcze długo po jego zakończeniu. Wykonując masaż należy pamiętać o właściwym rozcieńczeniu olejków. 

5 kropli olejku eterycznego rozcieńczamy w łyżce olejku bazowego (nośnikowego). Możemy też stosować mieszanki kilku olejków 2-3 (nie należy przekraczać 5). Jakie zapachy można łączyć ze sobą znajdziecie w opisach poszczególnych olejków. Jako olej bazowy można wykorzystać np. olej ze słodkich migdałów, arganowy, avokado, jojoba czy kokosowy. Możemy też użyć tłuszczy „kuchennych” - oliwę z oliwek, olej z pestek winogron. Należy zwrócić uwagę by nie były to mieszanki olei np. olej uniwersalny.

 

Więcej sposobów wykorzystania olejków wraz z przepisami znajduje się w dziale "Sposób na ..." (w przygotowywaniu)